Kedden a Starbucks Allee-ban található kávézójában jártam, hogy minél többet megtudjak a kávéról, ami a szenvedélyem. Ez az az ital amit bárhol, bármikor, bárhogy imádattal fogyasztok.
Három kávéfajtával, három kávétermesztési régióval és három ízzel ismerkedhettünk meg az egy órás szeminárium alatt.
Kezdésnek egy kakaós, citrusos, fűszeres, közepes pörkölésű kávéval ismerkedhettünk meg, ez a Guatemala Antigua volt. Megtanultuk szimatolni, majd jó hangosan szürcsölni a kávét, ami nagyon vicces volt, mert mindenkinek gondot okozott, hogy a jól belénk sulykolt szabályon túllépjünk, mi szerint: NE SZÜRCSÖLJ! Én személy szerint nem éreztem a kakaós vagy a citrusos ízt, de, mint kávé nagyon finom volt. Aztán következett az ételpárosítás. Karamelles sütit kaptunk hozzá, ami - bár hihetetlen volt ugyan első hallásra, de tényleg - megváltoztatta a kávé ízét. Így olyan volt, mintha két különböző kávét kóstoltunk volna. Miközben pedig ízlelgettünk, hallhattunk pár érdekességet a dél-amerikai kávétermesztési szokásokról.
Következett Afrika és egy savas kávé, az Ethiopia. Honnan lehet tudni, hogy egy kávé savas? Rátapad az íze a nyelvedre és egy darabig ott is marad, Érdekes élmény volt, ráadásul amikor belenéztünk a pohárba, olyan volt, minta olajos lenne.
Ehhez a kávéhoz kétféle ételt is párosítottak a baristák és mindkettővel más ízt éreztünk. Először csokival bevont aszalt áfonyával kóstoltuk meg, majd cukormázas muffinnal. Javaslom mindenkinek a kipróbálását!
A szeminárium végéhez közeledve eljutottunk Ázsiába egy sötét pörkölésű kávét kóstolva. Ez volt a Sumatra, mely egy földes ízű nedű. A mellé kínált sajttorta nagyon finom volt magában is, de utána a kávénak ismét más íze lett.
Összességében, jól éreztem magam a szemináriumon, a baristák jól felkészültek voltak és nagyon jó ételeket választottak a kínált kávék mellé. Nagy élmény volt újra szürcsölni, mint gyerekkoromban és megtanulni hogyan is kell jól kávét kóstolni.
Persze sok gyakorlás kell, hogy meg tudjuk különböztetni ezeket a fekete italokat egymástól, de szerintem soha nem fogjuk ugyanolyan ízűnek érezni őket és ez így jó. Én ezért is szeretek nagyon kávézni, mert ugyanolyan változatosak, mint mi magunk is vagyunk.
Végezetül megajándékoztak minket egy adaggal abból a kávéból amelyik a legjobban ízlett, hogy otthon is kóstoljuk meg. Természetesen teljesen más ízű volt, mint a Starbucksban.